Go to Top

Onthacked

Mijn website was gehackt. Website dingen zijn ingewikkeld. Wachtwoorden weer zoek. Ik kon maar één ding doen, dus dat deed ik ook. Ik groef mij zo diep in dat alleen mijn linker kleine teen nog boven het zand uit stak. Na een paar maanden werd die even gekieteld door iemand die via de Facebookpagina van De wereld van PieP een privé bericht stuurde. Ze had PieP net ontdekt en vroeg of ik wist dat de website het niet deed. Oke, het kietelde niet alleen. Mijn teen deed ook een beetje zeer. De pijn trok door tot mijn knie en zakte weer af voor het mijn hoofd bereikte.

Er verstreken weer maanden tot, na een algemeen bericht van malaise, iemand mij vroeg wat ik nodig had. Ik eindigde mijn antwoord met: ‘…en een werkende website :-)’ Zij wist iemand die mij kon helpen. Die iemand bekeek de boel, gaf aan dat ik echt erg gehackt was en er gegevens verloren konden gaan in het proces en later dat ze het erg druk had (met excuses) en een doorverwijzing naar een onthack-expert.

Tijdens het uitgraaf proces durfde ik voorzichtig aan weer over mijn website te praten. Mijn zoon begreep meer dan dat ik zei. Zelfs met nog zand in mijn oren kon ik niet ontkennen dat ik al die tijd in het donker het voor de hand liggende niet had gezien. Mijn zoon die mijn netbook ‘stuk’ maakte toen hij negen was, omdat hij vond dat er Linux op moest draaien, onder het mom ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ En hetzelfde netbook, na jaren in de kast, weer aan de praat kreeg. Mijn zoon die leerde van doen en van fouten. Mijn zoon die bij voorbaat wist hoe hij kon voorkomen dat er gegevens van mijn website verloren zouden gaan, die zag dat het maar een domme hacker was geweest (als je dit leest mevrouw/meneer de hacker: ‘Há, net goed!’), mijn zoon die zoveel weet, maar het verwoorden moeilijk vindt, waardoor ik geen zicht had op wat hij weet, of hij het grote geheel wel overziet, geen onnodige risico’s neemt, die zoon, die heeft mijn website weer even online gekregen. Met mijn excuus dat ik hem gepasseerd had.
Mijn zoon is geweldig. Mijn website ook.

Updaten is nu de volgende stap. Zoon upgradede wel alvast mijn beveiliging (ik heb nu https!) en gaf me een blogpagina.

In mijn dankwoord is er ook plek voor wie mij een bericht stuurde wat ik nodig had en voor wie mijn website bekeek. Zonder jullie zat ik nog steeds verstopt. De eerste zet begint de beweging.